fbpx

Rimëkëmbja e biznesit pas COVID-19

20-07-20 Sabri Murati 0 comment

Sa herë që njerëzit thonë se COVID-19 është i pashembullt, nuk është hera e parë në kujtesën e fundit që industritë kanë marrë një goditje ndoshta të pakthyeshme.

Gjatë recesionit të madh, industria e ndërtimit u përball me vendime jo ndryshe nga ato me të cilat përballemi tani me rimëkëmbjen e biznesit pas koronavirusit.

Rezultatet e atyre vendimeve mund të përcaktojnë se cilat biznese ndërtimi mbijetojnë dhe cilat lulëzojnë në vazhdën e COVID-19, duke ofruar mësime edhe për udhëheqësit në industri të tjera.

Këtu janë pesë njohuri nga rifillimi i ndërtimeve, si atëherë ashtu edhe tani.

  1. Mësoni nga e kaluara

Recesioni i Madh, i cili për industrinë e ndërtimit ishte nga viti 2006 deri në 2011, la shumë ndryshime në vazhdën e saj. Ajo gjithashtu la shumë kompani të mbyllura.

Disa biznese u ndalën, rezistuan ndaj ndryshimit dhe arritën për të prishur mbijetesën.

Firma të tjera, megjithatë, morën rënien si një kohë për të investuar si në punonjësit e tyre ashtu edhe në operacionet bazë të biznesit. Ata investuan në teknologji të reja dhe procese novatore dhe shpenzuan burime për trajnime dhe përmirësime të ekipeve të tyre.

Për shembull, BIM (Building Information Modeling) ishte në fillimet e tij në fillimin e recesionit. Raporti i Tregut Smart i Dodge Data and Analytics 2012 zbuloi se zbatimi i BIM në të gjithë arkitekturën, inxhinierinë dhe industrinë e ndërtimit u rrit nga 28% në 2007 në 70% në 2012.

Kjo për shkak se kompanitë po kërkonin mënyra më të zgjuara dhe më inovative për të menaxhuar më mirë rrezikun dhe për të mundësuar rezultate më të parashikueshme.

  1. Mendoni vertikalisht

Kompanitë që zgjedhin të lulëzojnë në vend se thjesht të mbijetojnë përçarjet, shpesh kapitalizojnë mundësinë e rritjes.

Së shpejti, industria e ndërtimit – por më gjerësisht edhe në industri të tjera, do të ketë një rritje të bashkimeve dhe blerjeve.

Kjo ndodhi me recesionin e madh. Do të ndodhë përsëri me krizën koronavirus.

Kjo zhvendosje në modele më të integruara vertikale të biznesit ka kuptim: Ju mund të kontrolloni zinxhirin e furnizimit, procesin e planifikimit të projektit dhe rezultatet që japin kthime më të larta.

  1. Merrni licencë krijuese

COVID-19 ka përshpejtuar përdorimin e teknologjive që tashmë po u mundësonin firmave të një grupi industrie të inovojnë dhe riimagjinojnë mënyrën e përdorimit të teknologjisë dhe të dhënave.

Për shembull, shkalla e krijimit të projekteve të reja në Autodesk BIM 360 Design u rrit afërsisht për 350% në nivel global, pasi kushtet e punës u zhvendosën nga zyra në shtëpi në mes të shkurtit 2020.

Me licencë krijuese, ju mund t’i parashikoni prurjet e caktuara të punës ose përgjigjet ndaj sfidave që nuk i kishit konsideruar më parë.

  1. Bëni disa ndryshime të përkohshme të përhershme

Ndërsa kompanitë po shohin kthimin në vendet e punës dhe zyrat, punonjësit kanë filluar të pyesin nëse mund të mbajnë disa nga modelet e punës nga shtëpia që ata i kanë krijuar.

COVID-19 ka demonstruar se krijimi i një fleksibiliteti më të madh të punës nuk e dikton domosdoshmërisht që produktiviteti do të bjerë. Kur krijoni më shumë fleksibilitet, krijoni njerëz më të lumtur dhe zhbllokoni stile të reja të punës.

  1. Përqafoni dhembjet në rritje

Fusha e ndërtimit është e njohur për shmangie ndaj rrezikut. Kjo shpesh përkthehet në një dëshirë të kufizuar për të ndryshuar status quo-në duke investuar në teknologji ose inovacion. Si drejtues, nëse nuk i shtyni këto ndryshime dhe përqafoni ndryshimet e kërkuara kulturore, do të jetë një mundësi e humbur.

Këto koncepte nuk janë të reja, por koha është tani. COVID-19 po ndriçon një dritë se sa e rëndësishme do të jetë krijimi i këtyre pjesëve, jo vetëm për të lulëzuar pasi bota të dal nga pandemia, por për të siguruar një navigim të suksesshëm të ngjarjes tjetër përçarëse në horizont, çfarëdo që do të mund të jetë ajo.

Burimi: https://www.autodesk.com/redshift/coronavirus-business-recovery/?fbclid=IwAR0BgdieQ9wr-2EN1KemPNQb2yoe5eusjd9O2VSFoQnKVxcFZ4VezzmSnHcscroll-to-top